
BAHAN :
500 G Ayam @ Udang
1500 Ml Air Rebusan Ayam @ sedikit Kiub Ayam
2 Biji Bawang Besar Dihiris
7 Helai Daun Limau Purut
5 Hiris Lengkuas
4 Batang Serai Diketuk.
4 Biji Cili Padi, Mengikut Pedas Masing-masing
1/3 Hingga 1 Cawan Air Limau Nipis
3 Sudu Besar atau lebih Pes Tomyam Nurul
1 Sudu Besar Hirisan Daun Ketumbar
Garam & Gula Secukup Rasa.
CARA MEMASAK :
1.Masukkan lauk dan rebus di dalam periuk
sehingga mendidih.(Kecuali udang)
2. Masukkan bawang besar, serai, lengkuas, daun limau purut, & Pes Tom Yam Nurul ke
dalam rebusan tadi.
3. Masukan air limau nipis & kacau .
4. Udang perlu dimasukkan akhir sekali untuk
mengekalkan rasa manisnya.
5. Taburkan hirisan daun ketumbar bila menghidang.
No comments:
Post a Comment