Saturday, November 21, 2009

RESEPI TOM YAM UDANG
















BAHAN :

500 G Ayam @ Udang

1500 Ml Air Rebusan Ayam @ sedikit Kiub Ayam

2 Biji Bawang Besar Dihiris

7 Helai Daun Limau Purut

5 Hiris Lengkuas

4 Batang Serai Diketuk.

4 Biji Cili Padi, Mengikut Pedas Masing-masing

1/3 Hingga 1 Cawan Air Limau Nipis

3 Sudu Besar atau lebih Pes Tomyam Nurul

1 Sudu Besar Hirisan Daun Ketumbar

Garam & Gula Secukup Rasa.


CARA MEMASAK :

1.Masukkan lauk dan rebus di dalam periuk

sehingga mendidih.(Kecuali udang)

2. Masukkan bawang besar, serai, lengkuas, daun limau purut, & Pes Tom Yam Nurul ke

dalam rebusan tadi.

3. Masukan air limau nipis & kacau .

4. Udang perlu dimasukkan akhir sekali untuk

mengekalkan rasa manisnya.

5. Taburkan hirisan daun ketumbar bila menghidang.

No comments:

Post a Comment