Tuesday, November 24, 2009

BIHUN AYAM NURUL













Bahan-bahannya
1 ekor ayam
2 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh kicap cair
1 gumpal mee wantan
1/4 cawan air rebusan ayam
3 sudu Pes Tom Yam Nurul
secubit garam secukup rasa
gula secukup rasa
sayur pak choy secukupnya, yang telah dicelur

Cara untuk Ayam
Ayam dibersihkan. Panaskan air secukupnya untuk tenggelamkan ayam tersebut didalam periuk. Rebus ayam tersebut sehingga masak. Angkat ayam dan celup dalam besen berisi air sejuk. Cara ini supaya kulit ayam cantik. Angkat ayam dan gantung toskan dan sehingga betul2 kering.
Campurkan minyak bijan dan kicap cair dan sapu diseluruh kulit ayam tersebut, perap selama 10 minit. Kemudian boleh goreng dimana minyak panas dituang diatas keseluruh badan ayam selama 10 minit, sehingga kulit ayam nampak garing dan isinya lembut dibahagian dalam.

Cara untuk Mee
Dalam periuk didihkan air, celur mee wantan. Kemudian angkat dan toskan. Celur pula dalam air sejuk. Angkat dan toskan. Campurkan pes tomyam Nurul, kicapcair, air rebusan ayam, serbuk lada putih, garam dan gula. Masukkan mee wantan dan gaul rata. Angkat dan hidangkan didalam pinggan bersama daging ayam yang telah dipotong dan sayur pak choy.

1 comment:

  1. Casino - Drmcd
    Casino If you don't 영천 출장마사지 know, we 경주 출장마사지 know that casino 세종특별자치 출장샵 gambling is illegal in 진주 출장샵 most 김해 출장안마 states. In fact, for the most part, you'll never find a place

    ReplyDelete