Tuesday, November 24, 2009

LALA GORENG PEDAS NURUL




















Bila tak ada idea nak masak, selalunya benda alah ni memang sesuai sangat utk dibuat lauk. Rasanya memang lain, tapi sedap. Kalu takat 2 kg senang-senang je nak habis. Satu cara yg mudah nak masak lala ni... goreng pedas.

Rasanya memang mengancam...Cuma yg nak kena jaga kadang-kadang benda ni berpasir..Jadi kena rendam betul-betul supaya tidak mengganggu kelancaran proses memakannya..

Cara nak masaknya spt yg ditunjukkan dibawah.

BAHAN
1 kg lala
3 sudu besar minyak masak
1 biji bawang besar (dihiris)
3 sudu Pes Tom Yam Nurul
3 tangkai cili merah (dihiris)
2 sudu sos tiram
2 tangkai daun sup & daun bawang
Garam & gula secukup rasa

CARA-CARA:

  1. Lala direndamkan ke dalam air sebentar. Kemudian basuh dan toskan. (*semasa membasuh lala, pastikan kulit lala terbuka kerana biasanya lumpur terperangkap di dalam lala yang bertutup rapat).
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan yang dihiris hingga wangi.
  3. Masukkan Pes Tomyam Nurul, gula, garam dan lala. Kacau rata.
  4. Tutup dengan penutup kuali dan biarkan sebentar.
  5. Angkat dan hidangkan dalam pinggan.

No comments:

Post a Comment