Tuesday, November 24, 2009

AYAM PANDAN NURUL
















Bahan A

  • 5 keping isi ayam (tanpa kulit) - di potong dadu dlm 1-1/2 inci besar
  • Daun Pandan secukupnya - pilih yg lebar-lebar
  1. bersihkan ayam tos airnya
  2. bersihkan daun pandan dan di lap hingga kering


Bahan B

  • 1 batang serai
  • 3 sudu Pes Tom Yam Nurul
  • sedikit kunyit
  • 1 sdm sos ikan
  • 1 sdt sos soya (dark soya sauce)
  • 1 sdt gula
  • 1 sdt serbuk lada putih - lebihkan kalau mahu lebih pedas
  • sedikit garam

Cara-cara membuat

  1. Masukkan semua bahan2 B dlm blender dan di blend hingga halus.
  2. Gaulkan isi ayam dgn Bahan2 kisar tadi dan perap selama sekurang2nya 1 jam
  3. isikan ayam dlm daun pandan dan ikat secara baik.
  4. Semasa mahu menghidang.. panaskan minyak dan goreng ayam dlm daun pandan tadi selama 5 minit.. toskan minyak dan hidangkan.

Nota:
Ayam pandan ni boleh di buat dan di simpan dlm freezer dan
goreng bila2 masa di perlukan...

No comments:

Post a Comment