
Bahan A
- 5 keping isi ayam (tanpa kulit) - di potong dadu dlm 1-1/2 inci besar
- Daun Pandan secukupnya - pilih yg lebar-lebar
- bersihkan ayam tos airnya
- bersihkan daun pandan dan di lap hingga kering
Bahan B
- 1 batang serai
- 3 sudu Pes Tom Yam Nurul
- sedikit kunyit
- 1 sdm sos ikan
- 1 sdt sos soya (dark soya sauce)
- 1 sdt gula
- 1 sdt serbuk lada putih - lebihkan kalau mahu lebih pedas
- sedikit garam
Cara-cara membuat
- Masukkan semua bahan2 B dlm blender dan di blend hingga halus.
- Gaulkan isi ayam dgn Bahan2 kisar tadi dan perap selama sekurang2nya 1 jam
- isikan ayam dlm daun pandan dan ikat secara baik.
- Semasa mahu menghidang.. panaskan minyak dan goreng ayam dlm daun pandan tadi selama 5 minit.. toskan minyak dan hidangkan.
Nota:
Ayam pandan ni boleh di buat dan di simpan dlm freezer dan goreng bila2 masa di perlukan...
No comments:
Post a Comment